Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Korzenno-migdałowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto migdałowe z ciastem o smaku piernika to pyszne połączenie. Ślimaczki są bardzo łatwe do przygotowania, rewelacyjne do kawusi.

Korzenno-migdałowe ślimaczki

Składniki:

Korzenno-migdałowe ślimaczki

 

  • Ciasto jasne
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 0,5 szkl mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru migdałowego
  • Ciasto ciemne
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 12 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki przyprawy do szarlotki

Sposób przygotowania:

Korzenno-migdałowe ślimaczki

ETAP 1:

Korzenno-migdałowe ślimaczki
Obie mąki połączyć z pozostałymi składnikami

Ciasto jasne.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, budyniem, cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko roztrzepane z cukrem migdałowym i zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Korzenno-migdałowe ślimaczki
Do mąki dodać kakao i resztę przygotowanych składników

Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z kakao, korzennymi przyprawami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, rozpuszczony miód i zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Korzenno-migdałowe ślimaczki
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy

Oba kolory ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5 mm.

ETAP 4:

Korzenno-migdałowe ślimaczki
Jasne ciasto posmarować wodą za pomocą pędzelka i oprószyć przyprawą

Ciemne ciasto przykryć ciastem migdałowym, posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki.

ETAP 5:

Korzenno-migdałowe ślimaczki

Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 10-15 minut. Następnie pokroić w 1 cm krążki.

ETAP 6:

Korzenno-migdałowe ślimaczki

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.