Sposób przygotowania:
Korzenno-migdałowe ślimaczkiETAP 1:
Ciasto jasne.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, budyniem, cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać jajko roztrzepane z cukrem migdałowym i zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z kakao, korzennymi przyprawami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, rozpuszczony miód i zagnieść ciasto.
ETAP 3:
Oba kolory ciasta oddzielnie rozwałkować na grubość 5 mm.
ETAP 4:
Ciemne ciasto przykryć ciastem migdałowym, posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki.
ETAP 5:
Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 10-15 minut. Następnie pokroić w 1 cm krążki.
ETAP 6:
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.