Sposób przygotowania:
Pierniczki z masłem orzechowymETAP 1:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy przyprawę do piernika, jajko, miód, masło. Zagniatamy ciasto. Dodajemy masło orzechowe, zagniatamy ponownie. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
ETAP 2:
Ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 3 mm.
ETAP 3:
Za pomocą foremki - u mnie w kształcie choinki - wycinamy ciastka.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
ETAP 4:
Przygotowujemy lukier. Łączymy cukier puder z sokiem z cytryny oraz barwnikiem spożywczym. Mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji.
Pierniczki smarujemy lukrem i posypujemy perełkami cukrowymi.