Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierniczki z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierniczki z dodatkiem masła orzechowego. Nadałam im kształt choinek i ozdobiłam zielonym lukrem i perełkami cukrowymi.

Pierniczki z masłem orzechowym

Składniki:

Pierniczki z masłem orzechowym

 

  • 350 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Pierniczki z masłem orzechowym

ETAP 1:

Pierniczki z masłem orzechowym
Przygotowujemy ciasto z dodatkiem masła orzechowego

Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy przyprawę do piernika, jajko, miód, masło. Zagniatamy ciasto. Dodajemy masło orzechowe, zagniatamy ponownie. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

ETAP 2:

Pierniczki z masłem orzechowym
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm

Ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 3 mm.

ETAP 3:

Pierniczki z masłem orzechowym
Za pomocą foremki - choinki wycinamy poszczególne pierniki

Za pomocą foremki - u mnie w kształcie choinki - wycinamy ciastka.
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.

ETAP 4:

Pierniczki z masłem orzechowym
Przygotowujemy zielony lukier do ozdobienia pierniczków

Przygotowujemy lukier. Łączymy cukier puder z sokiem z cytryny oraz barwnikiem spożywczym. Mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji.
Pierniczki smarujemy lukrem i posypujemy perełkami cukrowymi.