Sposób przygotowania:
Pierniczki z ziemniakamiETAP 1:
Gotowane, zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Miód rozpuścić razem z cukrem do ciepłego miodu dodajemy masło i po jego rozpuszczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski na sucho, mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy lekko ubite jajko, płynny miód i ziemniaki , następnie zagniatamy jednolite ciasto ( gdyby było za luźne można dodać 1 łyżkę mąki) .
Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość około 1 cm, foremką wycinamy pierniczki które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Pieczemy około 10 minut w temp. 180 st.
Upieczone i wystudzone pierniczki dowolnie ozdobić przy pomocy lukru . Ozdobione pierniczki zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Lukier:
Białko z wcześniej wyparzonego wrzątkiem jajka ubić przy pomocy robota na najmniejszych obrotach z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny , cukru dodajemy po łyżce do uzyskania odpowiedniego gęstego lukru.
Tak przygotowany lukier można dowolnie barwić i po przełożeniu do woreczków jak pisakami malować nim pierniczki.