Sposób przygotowania:
Pierniczkowe bałwanki
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać kakao, przyprawę do piernika, cukier, sodę. Masło i miód rozpuścić i ostudzić, dodać do całości. Wbić jajka i wymieszać dokładnie.
Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 1 -2 dni. Wyjąc i rozwałkować ciasto na 5 mm podsypując delikatnie mąką. Wycinać foremką bałwanki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub silikonową wkładką.
Piec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ozdabiać pisakami cukrowymi. Przełożyć do pudełka metalowego i szczelnie zamknąć aby zmiękły.
Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 1 -2 dni. Wyjąc i rozwałkować ciasto na 5 mm podsypując delikatnie mąką. Wycinać foremką bałwanki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub silikonową wkładką.
Piec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ozdabiać pisakami cukrowymi. Przełożyć do pudełka metalowego i szczelnie zamknąć aby zmiękły.