jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierniczkowe bałwanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasteczka można wieszać na choinkę, tyko podczas pieczenia trzeba zrobić otworek na wieszanie.

Pierniczkowe bałwanki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierniczkowe bałwanki

 

  • mąka 300 g
  • jajka 3 szt.
  • miód 1/4 szklanki
  • soda oczyszczona 1łyżeczka
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • masło 20 g
  • pisaki cukrowe

Sposób przygotowania:

Pierniczkowe bałwanki
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać kakao, przyprawę do piernika, cukier, sodę. Masło i miód rozpuścić i ostudzić, dodać do całości. Wbić jajka i wymieszać dokładnie.

Wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 1 -2 dni. Wyjąc i rozwałkować ciasto na 5 mm podsypując delikatnie mąką. Wycinać foremką bałwanki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub silikonową wkładką.

Piec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.

Wystudzone ozdabiać pisakami cukrowymi. Przełożyć do pudełka metalowego i szczelnie zamknąć aby zmiękły.
Pierniczkowe bawanki
wymiesza c wszystkie składniki i odłożyć do lodóki na 2 dni
Pierniczkowe bawanki
Ciasto wyjąć i rozwałkować na 5mm podsypując delikatnie mąką
Pierniczkowe bawanki
Wykrawać foremką ciasteczka w fornie bałwanków
Pierniczkowe bawanki
Wstawić do piekarnika i piec 10 minut w 180 stopniach
Pierniczkowe bawanki