otylia-sieczka

otylia-sieczka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Pierniczkowe całuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne pierniczki całuski

Pierniczkowe całuski

Składniki:

Pierniczkowe całuski

 

  • 50 dag mąki
  • 125 dag miodu
  • 150 dag cukru
  • 150 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych
  • 125 ml śmietany
  • 12 łyżek sody

 

Sposób przygotowania:

Pierniczkowe całuski
Mąkę przemieszać z sodą i przesiać przez sito. Połączyć z masłem. Z połowy cukru zrobić karmel a następnie dodać do niego wodę, miód oraz przyprawę do ciasteczek. Wszytko zagotować i ostudzić. Do miski z mąką i masłem dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, śmietanę oraz przestudzony karmel. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 mm i wycinać ciasteczka. Piec w 180 C przez ok 15 min.