Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z prawdziwkamiPrzygotowanie bulionu i mięsa:
1. Mięso z kością wrzucić do garnka, cebulę z włoszczyzny odłożyć, pozostałe warzywa obrać i wrzucić do garnka z mięsem. Dorzucić liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty, podlać wodą, gotować przez dwie godziny na wolnym ogniu.*
Łopatkę pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do wołowiny. Przesmażyć na rumiano na oleju. Wlać przecedzony wywar oraz wino, dusić pod przykryciem przez godzinę na wolnym ogniu.
*Bulion można przygotować dzień wcześniej, lub w ostateczności użyć kostki rosołowej.
Przygotowanie grzybów:
Prawdziwki pokroić w dużą kostkę.
Kończenie dania:
Posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z roztopionym masłem klarowanym i przesmażyć, dodać borowiki i smażyć często mieszając przez około trzy minuty. Podsmażoną cebulkę z borowikami dorzucić do mięsa i gotować do miękkości mięsa. Dodać miód, kminek, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem według uznania i zagęścić łyżką skrobi rozrobioną z odrobiną wody. Zagotować i podawać. Smacznego!