Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Gulasz wołowy z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały, gęsty i aromatyczny gulasz z łopatki wołowej z dodatkiem pachnących i pysznych, świeżo zebranych borowików. Taki obiad zachwyci każdego!

Gulasz wołowy z prawdziwkami

Składniki:

Gulasz wołowy z prawdziwkami

 

  • 30 dag świeżych borowików
  • 0,5 kg łopatki wołowej
  • kawałek (ok. 200 g) wołowiny z kością
  • 1 pęczek włoszczyzny (z cebulą)
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki przyprawy do wołowiny
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej+odrobina wody
  • 1,5 l wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z prawdziwkami

Przygotowanie bulionu i mięsa:

Gulasz wołowy z prawdziwkami
Pokrojona łopatka wołowa w trakcie obsmażania w garnku

1. Mięso z kością wrzucić do garnka, cebulę z włoszczyzny odłożyć, pozostałe warzywa obrać i wrzucić do garnka z mięsem. Dorzucić liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty, podlać wodą, gotować przez dwie godziny na wolnym ogniu.*

Łopatkę pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do wołowiny. Przesmażyć na rumiano na oleju. Wlać przecedzony wywar oraz wino, dusić pod przykryciem przez godzinę na wolnym ogniu.

*Bulion można przygotować dzień wcześniej, lub w ostateczności użyć kostki rosołowej.

Przygotowanie grzybów:

Gulasz wołowy z prawdziwkami
Pokrojone w dużą kostkę prawdziwki do gulaszu

Prawdziwki pokroić w dużą kostkę.

Kończenie dania:

Gulasz wołowy z prawdziwkami
Cebula i borowiki w trakcie smażenia na maśle

Posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z roztopionym masłem klarowanym i przesmażyć, dodać borowiki i smażyć często mieszając przez około trzy minuty. Podsmażoną cebulkę z borowikami dorzucić do mięsa i gotować do miękkości mięsa. Dodać miód, kminek, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem według uznania i zagęścić łyżką skrobi rozrobioną z odrobiną wody. Zagotować i podawać. Smacznego!