lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik wyszedł rewelacyjny jeszcze gorący :)

Piernik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik

 

  • 200 g margaryny
  • 2 szk mąki
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki powideł borówkowych
  • 3 łyżki powideł pomarańczowych
  • margaryna i mąka do formy

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik
1- Jajka miksujemy z cukrem
2- Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i miksujemy na puszysta masę
3- do ciepłego mlek ( pół szk) wkładamy po3 łyżki powideł
4- wlewamy mleko do masy na przemian mąkę z proszkiem i mleko na koniec dodajemy przyprawę do piernika
5- Całość przełóż do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką foremki keksowej o długości około 25 cm i piecz w 180st.C. około 40 min.
Piernik
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę 4 jajka i szklanka cukru
Piernik
Po dodaniu mąki mleka i powideł nadal miksujemy na gładką mase
Piernik
Ciasto wylewamy do formy keksowej a nastepnie do pieca na 40 minut w 180 stopniach