justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Piernik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

bardzo dobry pierniczek polecam

Piernik

Składniki:

Piernik

 

  • 1/2 kg cukru
  • 1 kg mąki
  • 1/4 litra wrzącej wody
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 litra mleka kwaśnego
  • sól
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Piernik
Do połowy cukru dodać 1/4 litra wody, zagotować. Z drugiej połowy cukru sporządzić dość ciemny karmel; mieszając rozpuścić go ostrożnie, powoli wlewając syrop z cukru. Rozpuszczony karmel przestudzić. Stopić masło. Do mąki wlać rozpuszczony karmel, dodać jaja i zarobić ciasto wlewając śmietanę i stopione masło, dodać wszystkie przyprawy (skórka cytrynowa, cynamon, goździki i gałka lub kwiat muszkatołowy). Ciasto wyrabiać najmniej 1/2 godziny. Przy końcu ciasto polać sodą rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, zimnej wody i ciasto dokładnie wyrobić z sodą. Wysmarować blaszki masłem, posypać mąką. Do blaszek wyłożyć ciasto (do połowy wysokości formy), wstawić do piekarnika (mniej nagrzanego niż na drożdżowe ciasto - 150-160 oC) i piec godzinę. Przykryć w porę papierem, bo ciasto na piernik szybko przypala się. Przed wyjęciem ciasto głęboko nakłuć patyczkiem, sprawdzić, czy wychodzi suchy. Piernik po wyjęciu pozostawić w formie, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć. Krajać na drugi lub trzeci dzień. Piernik można po wierzchu polukrować (np. lukrem czekoladowym).