agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

piernik,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,piernik

piernik

Składniki:

piernik

 

  • mąka ½ kg
  • cukier 1 szklanka
  • miód 1 szklanka
  • masło 10 dag
  • jaja 2 szt.
  • Śmietana ½ szklanki
  • Oliwa 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • Przyprawa do piernika 1 torebka
  • Bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

piernik
Miód rozpuścić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem i cukrem na pulchną masę, wlać miód, śmietanę, oliwę; dodać przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z sodą. Do masy dodać stopniowo mieszając delikatnie łyżką na przemian pianę i mąkę. Wszystko wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika; piec około godziny.