Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Piernik 2 dniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki piernik przygotowuje moja babcia na Święta Boże Narodzenia. Wszystkim bardzo smakuje i znika szybko z talerza.

Piernik 2 dniowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik 2 dniowy

 

Sposób przygotowania:

Piernik 2 dniowy
Mleko, masło, przyprawy, miód, masło, cukier rozpuszczamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia. Po ostygnięciu wbijamy do masy jajka dodajemy sodę i orzechy. Dokładnie mieszamy składniki. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Podczas tych dwóch dni mieszamy masę 3-4 razy dziennie.Po dwóch dniach wylewamy masę do dwóch blach "keksówek". Wstawiamy do piekarnika na 160 stopni. Gdy ciasto podrośnie podwyższamy temp. do 180 stopni pieczemy ok 1,5 godziny.
Piernik 2 dniowy
Pierwsza faza - mleko, masło, przyprawy, miód i cukier
Piernik 2 dniowy
wbite jajka do masy oraz dodana soda i orzechy