Sposób przygotowania:
Piernik dla spóźnialskich
Przygotowanie piernika: Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy przyprawę do piernika. Blachę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Schłodzone jajka ubijamy robotem lub mikserem przez 3-4 minuty. Wsypujemy cukier i ubijamy kolejne 2-3 minuty. Powoli wlewamy olej i jeszcze chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy. Dodajemy marchewkę oraz posiekane orzechy i łączymy dokładnie wszystkie składniki. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Patyczkiem sprawdzamy czy piernik jest wystarczająco upieczony, a jeśli tak- wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie polewy: Mleko i śmietanę podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady i zgęstnienia polewy. Smarujemy dokładnie piernika. Dekorujemy połówkami łuskanych orzechów oraz posiekanymi orzechami.
zozolek
zbysiowa