Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Piernik dla spóźnialskich

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piernik dla wszystkich, którzy zapomnieli lub nie zdążyli przygotować ciasta długodojrzewającego.

Piernik dla spóźnialskich Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik dla spóźnialskich

 

  • Składniki na piernik:

 

  • 1,2 kg marchewki

 

  • 30 dag cukru trzcinowego

 

 

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 czubate łyżki domowej przyprawy do piernika

 

 

 

  • Składniki na polewę:

 

  • 10 dag gorzkiej czekolady

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik dla spóźnialskich
Przygotowanie piernika: Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy przyprawę do piernika. Blachę o wymiarach 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Schłodzone jajka ubijamy robotem lub mikserem przez 3-4 minuty. Wsypujemy cukier i ubijamy kolejne 2-3 minuty. Powoli wlewamy olej i jeszcze chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy. Dodajemy marchewkę oraz posiekane orzechy i łączymy dokładnie wszystkie składniki. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Patyczkiem sprawdzamy czy piernik jest wystarczająco upieczony, a jeśli tak- wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie polewy: Mleko i śmietanę podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady i zgęstnienia polewy. Smarujemy dokładnie piernika. Dekorujemy połówkami łuskanych orzechów oraz posiekanymi orzechami.
Piernik dla spóźnialskich
Etap 1