sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Piernik bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piernik zawsze się udaje najlepiej smakuje z polewą przełożony dżemem

Piernik bez jajek

Składniki:

Piernik bez jajek

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanki cukru pudru
  • pól słoika dżemu truskawkowego
  • pół szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • 2łyżeczki sody
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 4łyżeczki wody
  • 4łyżeczki cukru
  • 4łyżeczki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Piernik bez jajek
Mąkę , cukier puder, sodę i przyprawę do pierników dokładnie wymieszać . Dżem utrzyj z olejem i ciepłym mlekiem . Podczas ucierania dodawać stopniowo mąkę . Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy i piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C.Przygotowujemy polewę : do rondelka wkładamy masło, dodajemy cukier , kakao i wodę.Stawiamy na niewielkim ogniu i , od momentu, gdy składniki się zagotują, trzymamy, cały czas mieszając , przez 7 min.Polewę zdejmujemy z ognia, przez minutę ucieramy i gorącą polewamy piernik