Sposób przygotowania:
Piernik dla gwiazdy
Przygotować niezbędne składniki do ciasta, mąkę przesiać na drobnym sicie, dodać miód płynny, sparzyć wrzącą wodą jajko w celu pozbycia się drobnoustrojów chorobotwórczych i dodać jajko, następnie wsypać przyprawę do piernika, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wlać olej i dodać kakao, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, następnie zagnieść składniki i wyrobić je na jednolite i lśniące ciasto o gładkiej i delikatnej konsystencji. Zawinąć ciasto w w folię aluminiową i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Natłuścić formę i wyłożyć ciasto do formy o kształcie gwiazdy lub do formy o innym kształcie. Upiec piernik w temperaturze około 180-190 stopni C, przez około 35 -40 minut. Wyjąć piernik, ostudzić i według przepisu podanego na opakowaniu wykonać polewę czekoladową białą, udekorować ciasto.
marietta