WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Piernik długo dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny piernik długo dojrzewający zwany staropolskim, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą.

Piernik długo dojrzewający Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik długo dojrzewający

 

  • 500g miodu płynnego
  • 1szkl. cukru
  • 250g masła
  • 1kg mąki pszennej tortowej
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40g przyprawy do piernika (1 torebka)
  • 800g powideł śliwkowych
  • ok. 300g czekolady (gorzka lub mleczna lub mix)
  • 12 łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Piernik długo dojrzewający

ETAP 1:

Miód cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, przyprawę do piernika i jajka. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do pozostałych składników. Dodać wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto przełożyć do szklanej lub glinianej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-7 tygodni. Po tym czasie ciasto wyjąć. Podzielić na trzy równe części. Pomagając sobie mąką rozwałkować każdą część ciasta na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Placki umieścić na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec na rumiano w temp. 175 stopni. Wyjąć i wystudzić. Powidła śliwkowe podgrzać. Pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł, przykryć kolejnym blatem, znów posmarować powidłami i nakryć ostatnim blatem. Odstawić do zastygnięcia. Dzień przed podaniem przekroić na trzy prostokątne pierniki. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę. Posmarować każdy piernik z wierzchu i po bokach. odstawić do stężenia polewy.

Piernik długo dojrzewający
Piernik przekrojony na trzy mniejsze i oblany czekoladą
Piernik długo dojrzewający
Piernik po przełożeniu powidłami odstawiamy do zmięknięcia
Piernik długo dojrzewający
Pierwszy blat ciasta posmarowany podgrzanymi powidłami
Piernik długo dojrzewający
Jedna część ciasta rozwałkowana i przeniesiona na blachę