Sposób przygotowania:
Piernik długo dojrzewającyETAP 1:
Miód cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, przyprawę do piernika i jajka. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do pozostałych składników. Dodać wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto przełożyć do szklanej lub glinianej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-7 tygodni. Po tym czasie ciasto wyjąć. Podzielić na trzy równe części. Pomagając sobie mąką rozwałkować każdą część ciasta na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Placki umieścić na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec na rumiano w temp. 175 stopni. Wyjąć i wystudzić. Powidła śliwkowe podgrzać. Pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł, przykryć kolejnym blatem, znów posmarować powidłami i nakryć ostatnim blatem. Odstawić do zastygnięcia. Dzień przed podaniem przekroić na trzy prostokątne pierniki. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę. Posmarować każdy piernik z wierzchu i po bokach. odstawić do stężenia polewy.