Sposób przygotowania:
Piernik przekładany powidłami i masą grysikowąCiasto
Masło, cukier, miód, powidła, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i kawę rozpuszczalną umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników (masło powinno się stopić.) Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka i mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Po tym czasie uchylić piekarnik i w ten sposób studzić 10 minut. Następnie piernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa grysikowa
Mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.
ETAP 3:
Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty. Przełożyć go powidłami i masą grysikową.
Polewa czekoladowa
Mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, polać nią piernik. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego!
misia5