akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Piernik przekładany powidłami i masą grysikową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W porównaniu z piernikiem staropolskim jest szybki w przygotowaniu. Nie wymaga leżakowania, jest wilgotny, puszysty i bardzo aromatyczny. Polecam!

Piernik przekładany powidłami i masą grysikową

Składniki:

Piernik przekładany powidłami i masą grysikową

Ciasto

  • 120 g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Masa grysikowa

Polewa czekoladowa

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany powidłami i masą grysikową

Ciasto

Masło, cukier, miód, powidła, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i kawę rozpuszczalną umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników (masło powinno się stopić.) Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka i mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Po tym czasie uchylić piekarnik i w ten sposób studzić 10 minut. Następnie piernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa grysikowa

Mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.

ETAP 3:

Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty. Przełożyć go powidłami i masą grysikową.

Polewa czekoladowa

Mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, polać nią piernik. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego!

Tagi:

ciasto piernik