Sposób przygotowania:
Piernik staropolski - pieczenie i przekładanieWykonanie ciasta na piernik
Do garnka wkładam masło, cukier, miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia. Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę, orzechy i przyprawy do piernika ( sama zredukowałam). Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.
Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski, zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.
c.d.
Więc tak 20 listopada nastawiłam ciasto i wstawiłam je do lodówki. 19 grudnia wyjęłam je i upiekłam. Ciasto wyjmujemy z lodówki, ściągamy ściereczkę i folię spożywczą. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć).
Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości. Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym. Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi. Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy w folię spożywczą zostawiamy tak na trzy dni.
Dziś mamy czwartek więc go odwinęłam i pokroiłam na trzy równe części. Każdą część oblałam czekolada i obsypałam wiórkami czekolady zielone, żółte i różowe.
Tak przygotowane pierniki zostawiam do zastygnięcia czekolady.