lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik staropolski - pieczenie i przekładanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Więc tak 20 listopada nastawiłam ciasto i wstawiłam je do lodówki. 19 grudnia wyjęłam je i upiekłam.

Piernik staropolski - pieczenie i przekładanie Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Piernik staropolski - pieczenie i przekładanie

Składniki na piernik

składniki do przełożenia i dekoracji

  • nadzienie śliwkowa
  • nadzienie z kiwi
  • wiórka czekoladowe koloru żółtego, zielonego, różowego
  • czekolada mleczna 400 g
  • mleko 70 ml

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski - pieczenie i przekładanie

Wykonanie ciasta na piernik

Do garnka wkładam masło, cukier, miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia. Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę, orzechy i przyprawy do piernika ( sama zredukowałam). Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.


Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski, zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.

c.d.

Więc tak 20 listopada nastawiłam ciasto i wstawiłam je do lodówki. 19 grudnia wyjęłam je i upiekłam. Ciasto wyjmujemy z lodówki, ściągamy ściereczkę i folię spożywczą. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć).


Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.


Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości. Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym. Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi. Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy w folię spożywczą zostawiamy tak na trzy dni.


Dziś mamy czwartek więc go odwinęłam i pokroiłam na trzy równe części. Każdą część oblałam czekolada i obsypałam wiórkami czekolady zielone, żółte i różowe.


Tak przygotowane pierniki zostawiam do zastygnięcia czekolady.

Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie
Ciasto wyjmujemy z lodówki , ściągamy ściereczkę i folię spożywczą.
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie
Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć).
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie
Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie
Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości.
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie
Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie
Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi.
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie
Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy w folię spożywczą zostawiamy tak na trzy dni.