SUPERPRZEPIS

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami Więcej zdjęć (2)

Aromatyczny piernik z dodatkiem korzennych przypraw, gdzie szczególnego smaku dodaje mu palony cukier, czyli karmel. Przełożony masą z powideł śliwkowych, orzechów, czekolady i okruchów piernika.

Składniki:

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

PIERNIK:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 125 g margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu

MASA DO PIERNIKA:

  • 150 g okruchów z piernika
  • 50 g orzechów włoskich mielonych
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śliwowicy

POLEWA:

  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

ETAP 1:

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami
Do utartych żółtek wlać przestudzony karmel.

Pół szklanki cukru wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować, aż syrop nabierze jasnego, brązowego koloru. Z chwilą jak postawimy garnek na ogniu możemy przemieszać i rozpuścić cukier z wodą. Później już nie mieszamy. Na końcu dodać miód i odstawić do przestudzenia. Należy uważać, żeby nie przypalić.


Żółtka oddzielone od białek utrzeć z 1/4 szklanki cukru, aż będą puszyste. Rozpuścić margarynę i przestudzoną wlewać do ucieranych żółtek. Następnie wlać ciepły, ale niegorący karmel i zmiksować.

ETAP 2:

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika i spulchniaczami.

Wsypać suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną razem z spulchniaczami oraz przyprawą do piernika.

ETAP 3:

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami
Ubitą pianę z białek wmieszać delikatnie w ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 45 min. Wystudzić.

ETAP 4:

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami
Ciepłe powidła czekoladowe wymieszać z orzechami i okruchami piernika.

Piernik wyrasta z górką, którą należy ściąć i rozdrobnić. Wyrównany piernik przekroić na trzy części.


Powidła śliwkowe rozgrzać w garnku i jeżeli są kawałki owoców to zmiksować. Do gorących dodać pokruszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Okruchy z piernika wymieszać ze zmielonymi orzechami i powidłami z czekoladą. Wszystko wymieszać dodając do smaku alkohol.


Masę tuż po przygotowaniu rozsmarować na trzech blatach piernika. Można jeszcze dodatkowo rozsmarować powidła śliwkowe. Piernik złożyć, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i przycisnąć czymś na wierzchu, np kładąc deskę do krojenia. Odstawić w chłodne miejsce.


Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi.


Smacznego