Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Makowe bułeczki z gwiazdką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym.

Makowe bułeczki z gwiazdką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowe bułeczki z gwiazdką

CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE:

MASA MAKOWA:

  • 150 g maku
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • parę kropel olejku migdałowego

DODATKOWO:

  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Makowe bułeczki z gwiazdką

ETAP 1:

Makowe bułeczki z gwiazdką
Przygotować masę makową łącząc mak ze wszystkimi dodatkami.

Przygotować masę makową zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na drobnym sitku.


Można też użyć już zmielonego maku, który tak samo zaparzamy wrzątkiem. Po wystudzeniu odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Do maku dodać posiekaną żurawinę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać.

ETAP 2:

Makowe bułeczki z gwiazdką
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w kulę.

Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Po paru minutach, kiedy zrobią się płynne rozetrzeć . Mąkę przesiać do miski i wlać płynne drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło, sól, śmietanę oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Nie trzeba wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Makowe bułeczki z gwiazdką
Porcję masy makowej nakładać na ciasto i ulepić bułeczkę.

Podzielić na 28 kawałków. Trzy kawałki ciasta połączyłam i wgniotłam w nie kakao. Z reszty formować krążki zamykając w nich porcję masy makowej nadając kształt małym bułeczkom.

ETAP 4:

Makowe bułeczki z gwiazdką
Na uformowane bułeczki przykleić gwiazdki z kakaowego ciasta.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Ciasto kakaowe rozwałkować i wyciąć z niego 25 gwiazdek. Żółtko rozmącić z mlekiem i posmarować każdą bułeczkę. Przykleić gwiazdkę, posmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :)