SUPERPRZEPIS

Pyszny piernik z orzechami mielonymi

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pyszny piernik z orzechami mielonymi Więcej zdjęć (5)

Moi drodzy piernik nie tylko na święta się piecze, ja jestem tego przykładem. Pachnie, smakuje i jest rewelacyjny. Mój piernik ma korzenne przyprawy :)

Składniki:

Pyszny piernik z orzechami mielonymi

Składniki na piernik z orzechami mielonymi :

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 120 g ksylitolu ( cukru brzozowego)
  • 200 g margaryny roztopionej ( ostudzonej)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka błonnika kakaowego
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • imbir mielony 1/4 łyżeczki
  • cynamon mielony 1/4 łyżeczki
  • kardamon mielony 1/4 łyżeczki
  • anyż mielony 1/5 łyżeczki ( możemy sami zmielić w młynku)

Polewa:

  • czekolada 150 g

 

  • napój sojowy 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pyszny piernik z orzechami mielonymi

Wykonanie piernika z orzechami mielonymi :

Ubijamy jaj z ksylitolem na puch. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzona margarynę ( nadal miksujemy). Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia sodę i błonnik kakaowy ( nadal miksujemy) Dodajemy przyprawy korzenne , miód , orzechy i mieszamy już łyżką.
Formę 12x22 smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy.
Pieczemy piernik w 180 stopniach koło godziny ( sprawdzamy patyczkiem czy czasem się nie upiekło wcześniej) Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą .

Wykonanie polewy:

Do garnka wkładamy czekoladę połamaną , wlewamy napój sojowy i rozpuszczamy na małym ogniu. Lekko ostudzoną polewamy piernik.

Pyszny piernik z orzechami mielonymi
Ubijamy jaj z ksylitolem na puch , masa potraja się
Pyszny piernik z orzechami mielonymi
Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę ( nadal miksujemy).
Pyszny piernik z orzechami mielonymi
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia sodę i błonnik kakaowy ( nadal miksujemy).
Pyszny piernik z orzechami mielonymi
Formę 12x22 smarujemy margaryną i obsypujemy mąką .