Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Piernik z orzechami w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świąteczny piernik z białe i czarnej czekoladzie z orzechami.

Piernik z orzechami w czekoladzie

Składniki:

Piernik z orzechami w czekoladzie

 

  • masło - 125 g
  • cukier - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • przyprawa do piernika - 4 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • kawa zbożowa - 2 łyżki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 szt
  • mąka pszenna - 300 g

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z orzechami w czekoladzie
Piekarnik nagrzewamy do 175C. Roztapiamy masło. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy miód , powidła , cynamon i przyprawę do piernika. Grzejemy ok. minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawic na chwilkę do wystudzenia. Dodac sodę , kawę i rozbełtane jajka. Dokładnie szybko wymieszac , aż masa zacznie się pienic. Dodac mąkę i bardzo! dokładnie wymieszac , tak by nie było grudek.Wlac do natłuszczonej formy keksowej ( u mnie niezawodna silikonowa ). Piec przez 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175C.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Polewy roztopic. Orzechy posiekac. Polac całe ciasto tworząc zygzaki. Posypac orzechami!