Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Piernik miodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mleko podgrzej, dodaj miód, cukier, cukier wanilinowy, rozpuść i ostudź. Mąkę przesiej, dodaj kakao, proszek do pieczenia i przyprawę

Piernik miodowy

Składniki:

Piernik miodowy

 

  • 500g mąki
  • 250g miodu naturalnego
  • 100g cukru
  • jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka kakao
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża garść bakalii

Sposób przygotowania:

Piernik miodowy
Mleko podgrzej, dodaj miód, cukier, cukier wanilinowy, rozpuść i ostudź. Mąkę przesiej, dodaj kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj mleko z miodem. Wyrób gładkie ciasto, dodaj oprószone mąką bakalie. Ciasto przelej do wysokiej formy wysmarowanej masłem. Piecz ok. godz w temp. 180 st. C.