lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciacho Cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie.

Ciacho Cappuccino

Składniki:

Ciacho Cappuccino

Składniki na biszkopt:

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • masło 200 g
  • spirytus 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki

Składniki na masę cappuccino:

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania)
  • woda zimna 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada 100 g

Sposób przygotowania:

Ciacho Cappuccino

Krok 1

Ubijamy jaja z cukrem na puch, mąkę przesiewamy w raz z kakao i proszkiem do pieczenia dodajemy do jaj i delikatnie mieszamy.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.

Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

Krok 2

Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy, dodajemy rozmieszany budyń z cukrem. Zostawiamy do wystygnięcia.

Miksujemy budyń z masłem i spirytusem na gładki krem.

Krok 3

Mleko gotujemy i wlewamy cappuccino do niego, mieszamy i studzimy.Ostudzone mleko ubić z śmietanami fiks.

Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, a następnie rozpuszczamy w mikrofali i czekamy do ostudzenia, następnie łączymy z mlekiem.

Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 125 ml wody i łączymy z ze spirytusem. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.

Krok 4

Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową, a potem nakładamy masę cappuccino.

Na wierzch posypujemy startą czekoladę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny to wystarczy by stężało.


Tagi:

ciasto