lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Królewski piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczny piernik z delikatną masą.

Królewski piernik

Składniki:

Królewski piernik

 

  • CIASTO:
  • 2 opakowania przyprawy do piernika,
  • 2,5 szklanki maki,
  • 7 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka miodu,
  • 10 dkg drożdży.
  • MASA:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 galaretki zielone,
  • 2 kostki masła lub margaryny.
  • POLEWA:
  • 10 cukierków krówek,
  • 1/2 kos margaryny,
  • 3 łyżki wody.
  • DODATKOWO:
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Królewski piernik
Mąkę wymieszać z przyprawami do piernika. Żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać olej, miód. Drożdże rozpuścić w pozostałym cukrze, dodać mąkę, wymieszać wszystko. Na koniec dodać pianę ubitą z 7 białek. Ciasto podzielić na 2 części, wylać na 2 blaszki.Upiec w temp 170 stopni ok 40-50 minut-ja trzymałam krócej i wyszedł troszkę niedopieczony:( Ugotować budynie. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody..Odstawić, żeby lekko stężała. Budyń ostudzić. Margaryne lub masło rozetrzeć, dodawać po łyżce budyniu, a na koniec tężejącą galaretkę. Przesmarować ciasto wg schematu: CIASTO-POWIDŁA-MASA-CIASTO-POWIDŁA MASA-POLEWA lub CIASTO-MASA-CIASTO-POWIDŁA-MASA-POLEWA. Składniki na polewę rozpuszczamy i ostudzamy.Ciasto polewamy zimną polewą!! Piernik najlepiej smakuje na 3-4 dzień po upieczeniu.