Sposób przygotowania:
Królewski piernik
Mąkę wymieszać z przyprawami do piernika. Żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać olej, miód. Drożdże rozpuścić w pozostałym cukrze, dodać mąkę, wymieszać wszystko. Na koniec dodać pianę ubitą z 7 białek. Ciasto podzielić na 2 części, wylać na 2 blaszki.Upiec w temp 170 stopni ok 40-50 minut-ja trzymałam krócej i wyszedł troszkę niedopieczony:( Ugotować budynie. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody..Odstawić, żeby lekko stężała. Budyń ostudzić. Margaryne lub masło rozetrzeć, dodawać po łyżce budyniu, a na koniec tężejącą galaretkę. Przesmarować ciasto wg schematu: CIASTO-POWIDŁA-MASA-CIASTO-POWIDŁA MASA-POLEWA lub CIASTO-MASA-CIASTO-POWIDŁA-MASA-POLEWA. Składniki na polewę rozpuszczamy i ostudzamy.Ciasto polewamy zimną polewą!! Piernik najlepiej smakuje na 3-4 dzień po upieczeniu.