Sposób przygotowania:
Piernik na Guinessie wg dorotus76
Czarny jak heban piernik ktory pojawił sie na stronie mojego ulubionego bloga czyli mojewypieki.blox.pl/html
czyli Piernik na Guinessie. Jak autorka obiecała jest pyszny, miekki, mocno czekoladowo-piernikowy z lekką nutką goryczki. Zarówno moj odchudzajacy sie mąż szybko zanurkował po niego do lodówki (o diecie jakoś zapomniał) a i corka ktora z piernikami nie przepada spałoszowała duzy kawałek. Polecam. I mimo ze nie mialam melasy i uzyłam miodu wyszedł czarny jak heban.
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.
W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Polewa zrobiona równiez wg przepisu autorki:
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. (Polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do ciasta.)
czyli Piernik na Guinessie. Jak autorka obiecała jest pyszny, miekki, mocno czekoladowo-piernikowy z lekką nutką goryczki. Zarówno moj odchudzajacy sie mąż szybko zanurkował po niego do lodówki (o diecie jakoś zapomniał) a i corka ktora z piernikami nie przepada spałoszowała duzy kawałek. Polecam. I mimo ze nie mialam melasy i uzyłam miodu wyszedł czarny jak heban.
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.
W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Polewa zrobiona równiez wg przepisu autorki:
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. (Polewy z tego przepisu wychodzi nieznacznie więcej niż potrzeba do ciasta.)