gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Piernik na herbacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na łatwy w przygotowaniu szybki piernik, po upieczeniu jest bardzo miękki i długo zachowuje świeżość.

Piernik na herbacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik na herbacie

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 szklanka miodu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • Dodatki
  • powidło
  • masa budyniowa
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Piernik na herbacie
Całe jajka ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo wlewamy olej, ostudzoną herbatę, oraz miód. Mieszamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dodajemy do pozostałych składników mieszamy na jednolite ciasto. Dzielimy ciasto na 2 cześć i wylewamy na dwie blaszki duże. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczone przekrawamy na pół by powstały 4 części ciasta. Przygotowane ciasta przekładamy masą budyniową i powidłem - wierzch polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Piernik na herbacie
Ucieramy jajka z cukrem na puszysty krem
Piernik na herbacie
Dodajemy stopniowo pozostałe składniki - pieczemy
Piernik na herbacie
Upieczone ciasto przekrawamy by powstały 4 części
Piernik na herbacie
Ciasta przekładamy masą i powidłem - polewamy polewą