Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Piernik przekładany powidłami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię piernik - co prawda kojarzy się on ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak ja mogłabym go jeść cały rok :) W tym cieście smak piernika wzbogaca bita śmietana z cytrynową nutą, powidła śliwkowe i cytrynowy lukier.

Piernik przekładany powidłami i bitą śmietaną

Składniki:

Piernik przekładany powidłami i bitą śmietaną

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Do przełożenia ciasta:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Na wierzch ciasta:

  • sok z cytryny + cukier puder na lukier
  • 100 g kandyzowanej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany powidłami i bitą śmietaną

Pieczenie ciasta

Piernik przekładany powidłami i bitą śmietaną
Ciasto pieczemy do suchego patyczka - u mnie 35 minut, w 175 st.C

Masło przekładamy do garnka, roztapiamy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, podgrzewając. Zestawiamy z ognia, dodajemy mleko. Odstawiamy do ostudzenia.

Jajka miksujemy z cukrem, łączymy z ostudzonym masłem.

Składniki suche (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy) przesiewamy do innej miseczki. Łączymy składniki mokre i suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut w temperaturze 175 st.C. Ciasto studzimy, kroimy na 3 blaty.

Przygotowanie bitej śmietany

Piernik przekładany powidłami i bitą śmietaną
Do przełożenia ciasta wykorzystujemy bitą śmietanę z sokiem z cytryny

Śmietanę ubijamy, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i śmietan-fix.

ETAP 3:

Ciasto przekładamy następująco: piernik - powidła- piernik - bita śmietana - piernik.

Przygotowujemy lukier, którym smarujemy wierzch ciasta. Ciasto posypujemy kandyzowaną skórką z cytryny.