Sposób przygotowania:
Piernik przekładany powidłami i bitą śmietanąPieczenie ciasta
Masło przekładamy do garnka, roztapiamy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, podgrzewając. Zestawiamy z ognia, dodajemy mleko. Odstawiamy do ostudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem, łączymy z ostudzonym masłem.
Składniki suche (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy) przesiewamy do innej miseczki. Łączymy składniki mokre i suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy do suchego patyczka - ok. 35 minut w temperaturze 175 st.C. Ciasto studzimy, kroimy na 3 blaty.
Przygotowanie bitej śmietany
Śmietanę ubijamy, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i śmietan-fix.
ETAP 3:
Ciasto przekładamy następująco: piernik - powidła- piernik - bita śmietana - piernik.
Przygotowujemy lukier, którym smarujemy wierzch ciasta. Ciasto posypujemy kandyzowaną skórką z cytryny.