czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Piernik przekładany powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, błyskawiczny piernik. Idealny dla zabieganych osób, które nie mają czasu na nastawienie prawdziwego, długo dojrzewającego piernika.

Piernik przekładany powidłami

Składniki:

Piernik przekładany powidłami

 

  • 4 jajka,
  • 150g masła,
  • 80g miodu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 50g brązowego cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • polewa mleczna do dekoracji,
  • pół słoiczka powideł śliwkowych.

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany powidłami
Jajka ubić na puszystą masę (ubijać około 7 minut). Następnie dodać cukier. Masło stopić, przestudzić. Do ubitych jajek dodać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Dać stopione masło, miód i przyprawę do piernika. Przygotowane ciasto przelać do foremki keksówki o wym. 11x26cm.

Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół, przełożyć powidłami. Polać stopioną polewą.

Tagi:

piernik ciasto