jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Piernik przekładany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

piernik przekładany , ciasto do kawy i herbaty

Piernik przekładany

Składniki:

Piernik przekładany

 

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany
Żółtko, masło, cukier dokładnie utrzeć, dodać ubitą pianę z białka,mąkę, mleko, sodę oczyszoną, przyprawę do piernika.

Wyrobić ciasto, tak jak na pierogi.

Podzielić na 3 części, rozwałkować i piec każdą część osobno.

Piec w temp. 160-200 stop. C. przez 40-60 minut.

Upieczone placki posmarować marmoladą, nałożyć na nie warstwę masy i przykryć następnym plackiem.

Trzeciej części nie smarować, lecz położyć na wierzchu i posypać cukrem pudrem.

Krajać po wystygnięciu na kawałki wielkości ciastek tortowych.