Sposób przygotowania:
Piernik przekładany
Żółtko, masło, cukier dokładnie utrzeć, dodać ubitą pianę z białka,mąkę, mleko, sodę oczyszoną, przyprawę do piernika.
Wyrobić ciasto, tak jak na pierogi.
Podzielić na 3 części, rozwałkować i piec każdą część osobno.
Piec w temp. 160-200 stop. C. przez 40-60 minut.
Upieczone placki posmarować marmoladą, nałożyć na nie warstwę masy i przykryć następnym plackiem.
Trzeciej części nie smarować, lecz położyć na wierzchu i posypać cukrem pudrem.
Krajać po wystygnięciu na kawałki wielkości ciastek tortowych.
Wyrobić ciasto, tak jak na pierogi.
Podzielić na 3 części, rozwałkować i piec każdą część osobno.
Piec w temp. 160-200 stop. C. przez 40-60 minut.
Upieczone placki posmarować marmoladą, nałożyć na nie warstwę masy i przykryć następnym plackiem.
Trzeciej części nie smarować, lecz położyć na wierzchu i posypać cukrem pudrem.
Krajać po wystygnięciu na kawałki wielkości ciastek tortowych.