Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Piernik przekładany wg Danusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny piernik z marmoladą i masą budyniową

Piernik przekładany wg Danusi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik przekładany wg Danusi

 

  • CIASTO
  • przyprawa do piernika
  • soda -2 łyżeczki
  • cukier -1 szkl
  • jajka -5 szt
  • miód sztuczny -1 słoik
  • woda zimna -1 szkl
  • mąka -3 szkl
  • olej -1 szkl
  • esencja z herbaty- 3 saszetki
  • MASA
  • cukier -3/4 szkl
  • cukier waniliowy -1 opak
  • mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • mąka pszenna -1 łyżka
  • mleko -2 szkl
  • margaryna -1 kost
  • marmolada 1 słoik
  • tabliczki czekolady
  • gotowa polewa czekoladowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany wg Danusi
CIASTO Mąkę wymieszać z sodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo miód, olej, przyprawę do piernika i 2 szkl mąki. Pod koniec ucierania dodać 3 łyżki esencji z herbaty i szklankę wody, wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać resztę mąki, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 150 stop.piekarnika. Piec w 200 stop.35 minut. MASA 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami, wlać na gotujące się mleko, gotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając. Ostudzony piernik,przekroić na 3 części. Na jedną część wyłożyć gorącą masę budyniową, przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć marmoladę, przykryć trzecią częścią ciasta. Ciasto polać polewą czekoladową, posypać czekoladą startą na tarce.
Piernik przekładany wg Danusi
Z podanych składników na ciasto, został upieczony piernik
Piernik przekładany wg Danusi
Przygotowanie masy budyniowej,do przełożenia ciasta