Sposób przygotowania:
Piernik przekładany wg Danusi
CIASTO Mąkę wymieszać z sodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo miód, olej, przyprawę do piernika i 2 szkl mąki. Pod koniec ucierania dodać 3 łyżki esencji z herbaty i szklankę wody, wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać resztę mąki, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 150 stop.piekarnika. Piec w 200 stop.35 minut. MASA 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami, wlać na gotujące się mleko, gotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając. Ostudzony piernik,przekroić na 3 części. Na jedną część wyłożyć gorącą masę budyniową, przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć marmoladę, przykryć trzecią częścią ciasta. Ciasto polać polewą czekoladową, posypać czekoladą startą na tarce.