Sposób przygotowania:
Piernik staropolski
Masło,miód i cukier podgrzać bardzo mocno w emaliowanym rondelku (niemalże do zagotowania).Wystudzić, wbić jajka,wlać mleko i dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika.Dobrze wyrobić (ja wyrabiałam ręką).Włożyć do emaliowanego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po upływie tego czasu wrzucić do ciasta skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy włoskie i wyrobić.Podzielić na 3 części i rozwałkować 3 placki na duże prostokątne blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec kolejno placki po ok.20 minut.Wystudzić.Przełożyć je powidłami śliwkowymi, docisnąć lub czymś obciążyć (ja na plackach położyłam deskę a na niej butelki z wodą mineralną). Po ok. 1/2 godziny można go już udekorować. Ja polałam polewą czekoladową (1 i 1/2 czekolady gorzkiej rozpuszczonej z 5 dag masła).Wierzch udekorowałam gotowym zielonym lukrem dr.Oetkera i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami ,także dr.Oetkera. Gdy lukier i polewa zastygnie szczelnie zawinąć w papier do pieczenia lub pergamin, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni (najlepiej ok.tygodnia) aby zakruszał.
Natala1210
kinga
msewka
Też mam taką nadzieję, ale spróbuję dopiero w Wigilię.Jadłam podobny i bardzo mi smakował.Oby z moim było podobnie.
kinga
Babciagramolka
Doro
msewka
Doro, dziś właśnie piernik wrócił z piwniczki i z obawą sprawdzałam, czy skruszał.I jest mięciutki i smaczny.Ulżylo mi.
msewka