Sposób przygotowania:
Piernik staropolski z lukrem ozdobiony gwiazdką
Miód, cukier brązowy, masło podgrzać i roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Sodę rozpuszczamy w mleku letnim. Do mąki dodać przestudzony cukier z miodem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto mikserem, powinno być lejące. Gotowe przełożyć do szklanego naczynia lub kamionkowego i włożyć do lodówki na 5 tygodni przykryte folią spożywczą.
Po 5 tygodniach wyjąć ciasto i przerobić, podzielić na trzy części i jeszcze zostawić na ciastka do dekoracji. Blaty rozwałkować i włożyć na blaszki, piec w piekarniku po 10 minut w 180 stopniach.
Wystudzone przekładać powidłami śliwkowymi. Po wierzchu polać lukrem i ozdobić upieczonymi z tego samego ciasta gwiazdkami. Ciasto na drugi dzień jest już dobra do jedzenia.
Smacznego
Po 5 tygodniach wyjąć ciasto i przerobić, podzielić na trzy części i jeszcze zostawić na ciastka do dekoracji. Blaty rozwałkować i włożyć na blaszki, piec w piekarniku po 10 minut w 180 stopniach.
Wystudzone przekładać powidłami śliwkowymi. Po wierzchu polać lukrem i ozdobić upieczonymi z tego samego ciasta gwiazdkami. Ciasto na drugi dzień jest już dobra do jedzenia.
Smacznego