jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 455]

Piernik staropolski z lukrem ozdobiony gwiazdką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to ciasto, z którym nie ma trudności w przygotowaniu. Jedyna przeszkoda to tylko czas na oczekiwanie, bo aż 5 tygodni.

Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Piernik staropolski z lukrem ozdobiony gwiazdką

 

  • Mąka pszenna 850kg
  • mąka żytnia 150 g
  • masło 200 g
  • soda 3 łyżeczki
  • jajka 4 szt.
  • przyprawa do piernika 1,5 opakowania
  • cukier brązowy 200 g
  • miód prawdziwy 500ml
  • sól szczypta
  • mleko kokosowe 1/2 szklanki
  • powidła śliwkowe 1 litr do przełożenia
  • lukier

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z lukrem ozdobiony gwiazdką
Miód, cukier brązowy, masło podgrzać i roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Sodę rozpuszczamy w mleku letnim. Do mąki dodać przestudzony cukier z miodem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto mikserem, powinno być lejące. Gotowe przełożyć do szklanego naczynia lub kamionkowego i włożyć do lodówki na 5 tygodni przykryte folią spożywczą.

Po 5 tygodniach wyjąć ciasto i przerobić, podzielić na trzy części i jeszcze zostawić na ciastka do dekoracji. Blaty rozwałkować i włożyć na blaszki, piec w piekarniku po 10 minut w 180 stopniach.

Wystudzone przekładać powidłami śliwkowymi. Po wierzchu polać lukrem i ozdobić upieczonymi z tego samego ciasta gwiazdkami. Ciasto na drugi dzień jest już dobra do jedzenia.

Smacznego
Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką
Wyrobić ciasto na piernik staropolski i włożyć do lodówki na 5 tygodni
Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką
wyjąć ciasto po pięciu tygodniach na stolnice i rękoma wyronić
Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką
rowałkować ciasto raczej cienko na 5 mm
Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką
Włożyć do piekarnika i piec każdy blat osobno około 10 minut w 180 stopniach
Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką
Gotowe ostudzone blaty posmarować powidłami
Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką
Po wierzchu posmarować lukrem zrobionym lub z torebki gotowym
Piernik staropolski  z lukrem  ozdobiony gwiazdką
Ozdobić gwiazdkami upieczonymi z tego samego ciasta