slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Bardzo krucha szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszna i bardzo chrupiącą szarlotkę. Moje ciasto jest dietetyczne ponieważ zrobiłam je z minimalną ilością cukru. Polecam.

Bardzo krucha szarlotka

Składniki:

Bardzo krucha szarlotka

 

Sposób przygotowania:

Bardzo krucha szarlotka
Na stolnicę wysypujemy obie mąki, dodajemy margarynę i robimy kruszonkę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i serek.

Zagniatamy szybko kruche ciasto, dzielimy na połowę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dno kruszymy jedną część ciasta (drugą wkładamy do lodówki).

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiekamy przez 15 min. W tym czasie obieramy jabłka ze skórek i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. 

Starte jabłka mieszamy z cukrem waniliowym i wykładamy je na podpieczony spód. Na jabłka kruszymy resztę ciasta z lodówki. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.