lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik staropolski - nastawienie ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na piernik staropolski. Oto wykonanie pierwszego etapu. Ciasto nastawiłam 20.11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni.

Piernik staropolski - nastawienie ciasta Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Piernik staropolski - nastawienie ciasta

Składniki:

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski - nastawienie ciasta

Wykonanie:

Do garnka wkładam masło, cukier, miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu.


Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia. Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę, orzechy i przyprawy do piernika ( sama zredukowałam). Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.


Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski, zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa.


Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.

Piernik staropolski - nastawienie ciasta
Do garnka wkładam masło,cukier,miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia.
Piernik staropolski - nastawienie ciasta
Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę.
Piernik staropolski - nastawienie ciasta
Orzechy wkładam do woreczka i tłuczkiem rozdrabniam je i dodaje do składników.
Piernik staropolski - nastawienie ciasta
Dodaję przyprawy do piernika ( sama dobrałam proporcję)
Piernik staropolski - nastawienie ciasta
Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników.
Piernik staropolski - nastawienie ciasta
Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.