dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Piernik z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W moim domu ten piernik zrobił furorę. Jest prosty w przygotowaniu, a smak jest wyborny. Teraz wiem, że w każde święta będę przygotowywać tę ciasto.

Piernik z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik:

  • 1/2 szkl miodu
  • 3/4 szkl cukru
  • 10 dag masła
  • pół słoiczka powideł śliwkowych
  • 2 łyż przyprawy do piernika
  • 1/3 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody

Ponadto:

  • powidła śliwkowe do przełożenia
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami śliwkowymi

Krok 1:

Piernik z powidłami śliwkowymi
Miód, cukier, masło i powidła rozpuszczamy.

Do rondelka przekładamy miód, masło, powidła i cukier. Całość rozpuszczamy aż składniki się połączą.

Na koniec dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Krok 2:

Piernik z powidłami śliwkowymi
Do jajek dodajemy rozpuszczoną masę piernikową.

Jajka mieszamy z mlekiem. Dodajemy rozpuszczoną masę. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą. Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Piernik z powidłami śliwkowymi
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w śednio nagrzanym piekarniku.

Ciasto przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Ciasto studzimy.

Krok 4:

Piernik z powidłami śliwkowymi
Piernik przekładamy powidłąmi śliwkowymi.

Ciasto przekrawamy na trzy części. Każdą część smarujemy powidłami. wierzch ciasta smarujemy powidłami, a następnie oblewamy polewą czekoladową.

Ciasto schładzamy.

Smacznego!

Tagi:

ciasto piernik