Sposób przygotowania:
Piernik świąteczny
Przygotowanie; Przesiać mąkę. Z 3 łyżek cukru przygotować karmel : cukier zrumienić na patelni,dodać 2 łyżki wrzącej wody,zagotować,ostudzić.Miód,cukier,margarynę i karmel stopić i silnie podgrzać.Masę ochłodzić,wsypać do niej mąkę,wbić jajka,dodać rozpuszczoną w mleku sodę oraz korzenie.Wyrobić ciasto,nadając mu kształt kuli i włożyć do dużego kamiennego garnka.Przykryć ściereczką i postawić w chłodnym miejscu na dwa tygodnie.Ciasto podzielić na 3 części i cienko rozwałkować.Każdy placek piec oddzielnie na blasze.Ochłodzone placki przełożyć powidłami.Po przełożeniu nakryć piernik arkuszem papieru i obciążyć deseczką.Podawać po dwóch dniach.