WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Niedojrzewający piernik z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki w przygotowaniu i niewymagający dojrzewania piernik na Święta.

Niedojrzewający piernik z bakaliami

Składniki:

Niedojrzewający piernik z bakaliami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki sody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki rumu

 

Sposób przygotowania:

Niedojrzewający piernik z bakaliami
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie z rumem, a orzechy drobno siekamy. Masło ucieramy na puszystą masę stopniowo dodając cukier i jajka. Następnie przesiewamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem mieszamy, dodając stopniowo powidła i mleko. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, odsączone i oprószone w kakao rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Pieczemy przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do ok 170°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, polewamy polewą czekoladową lub ozdabiamy w inny sposób.