Sposób przygotowania:
Świąteczny piernik z bakaliami
Margarynę należy roztopić i ostudzić. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - ubijamy razem. Następnie na przemian dolewamy nieco mleka oraz dosypujemy mąkę, którą mieszamy ze wszystkimi sypkimi składnikami (kakao, soda, proszek, przyprawa do piernika, kakao). Na sam koniec wolnym strumieniem dolewamy ostudzoną margarynę. Morele oraz śliwki kroimy w kostkę, orzechy siekamy, do miseczki dodajemy również kandyzowaną skórkę i rodzynki, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy - bakalie przesypujemy do piernikowej masy i mieszamy łyżką. Całość przelewamy do dowolnej formy (ja zrobiłam w formie na babkę) i pieczemy przez ok. 60 minut w temp. 170*. Ostudzoną babkę polewamy rozpuszczoną czekolada i dekorujemy pokrojonymi morelami.