Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Piernik z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne ciasto z dużą ilością różnych bakalii. Warto zrobić na święta Bożego Narodzenia i na inne okazje.

Piernik z bakaliami

Składniki:

Piernik z bakaliami

ciasto

polewa

  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Piernik z bakaliami
Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i roztopić. Dodać imbir i cynamon, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu wymieszać z żółtkami, przesiać mąkę, dodać sodę. Dodać bakalie i mleko i wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę.

Zagotować składniki polewy. Ostudzone ciasto polać polewą. Wierzch ciasta posypać rozdrobnionymi bakaliami

Tagi:

piernik ciasto