Sposób przygotowania:
Piernik z bakaliami
Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i roztopić. Dodać imbir i cynamon, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu wymieszać z żółtkami, przesiać mąkę, dodać sodę. Dodać bakalie i mleko i wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę.
Zagotować składniki polewy. Ostudzone ciasto polać polewą. Wierzch ciasta posypać rozdrobnionymi bakaliami
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę.
Zagotować składniki polewy. Ostudzone ciasto polać polewą. Wierzch ciasta posypać rozdrobnionymi bakaliami