mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Świąteczny piernik z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pierwszy piernik, jaki upiekłam w życiu, więc nie mam porównania, ale jedno mogę stwierdzić - był przepyszny!

 Świąteczny piernik z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny piernik z bakaliami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny lub masła
  • ok. 350 g dżemu (najlepiej powidła śliwkowe)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej + szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do pierników (20 g)
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle)
  • czekoladowa polewa lub lukier

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik z bakaliami
Margarynę i cukier ucieramy (lub miksujemy) dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy przesiane mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę bakalii. Przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką lub mąką. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy. Upieczone można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
 Świąteczny piernik z bakaliami
Etap 1
 Świąteczny piernik z bakaliami
Etap 2
 Świąteczny piernik z bakaliami
Etap 3
 Świąteczny piernik z bakaliami
Etap 4