Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Piernik wegański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik idealny dla alergików i osób na diecie. W niczym nie ustępuje tradycyjnemu- jest wilgotny, mocno czekoladowy, po prostu pyszny.

Piernik wegański

Składniki:

Piernik wegański

 

  • 150 g daktyli suszonych bez pestek
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g ulubionego dżemu (u mnie pomarańczowy)

Sposób przygotowania:

Piernik wegański

Przygotowanie bananów i daktyli:

Piernik wegański
Ugotowane daktyle oraz banany przed zblendowaniem

Daktyle ugotować 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić. Dodać do nich obrane i pokrojone na kawałki banany, dokładnie zblendować.

Pieczenie:

Piernik wegański
Suche składniki na ciasto połączone w jednej misce

Cynamon, przyprawę do piernika, mąki, sodę i kakao wymieszać ze sobą w jednej misce. Wsypać do zmiksowanych owoców. Całość miksować razem 3 minuty. Przełożyć do 25 centymetrowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Gdy wystygnie schłodzić godzinę w lodówce.

Kończenie ciasta:

Piernik wegański
Piernik polany roztopioną czekoladą

Schłodzone ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem, złożyć i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Chłodzić kolejną godzinę. Życzę smacznego!