Sposób przygotowania:
Świąteczny chlebekI
1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
II
2. Ser mozzarellę kroję w kostkę i odstawiam na bok.
3. Do naczynia przekładam masło, obrany czosnek oraz same liście pietruszki i blenduję 3 minutki do rozdrobnienia, następnie przekładam do rondelka i podgrzewam.
4. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oprószony mąką, i dzielę ciasto na 22 porcji. Najlepiej zrobić wałek podłużny, lepiej równo pokroić.
III
5. Każdy kawałek ciasta spłaszczam na środku układam po jednej kostce sera, zlepiam i formuję kulki.
IV
6. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc trójkąty, kształt choinki. Zaczynam od sześciu kulek na dole.
7. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
V
8. Przed podaniem polewam ziołowym masełkiem i dekoruję pomidorkami.
9. Gotowe.
10. Smacznego.
skuter5