Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 495]

Świąteczny chlebek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na stole również możemy ubrać choinkę. Bardzo szybkie wykonanie, proste a zarazem może być ozdobą świątecznego stołu. Chlebek odrywany z dodatkiem sera mozzarella, polany masełkiem, wypróbuj, przekonaj się jaki smaczny.

Świąteczny chlebek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczny chlebek

 

  • Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży suchych
  • 30 g masła rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Składniki dodatkowe:
  • 200 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • Kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Świąteczny chlebek

I

Świąteczny Chlebek
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto około dziesięciu minut i odstawiamy do wyrośnięcia.

1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

II

Świąteczny Chlebek
Przygotowanie sera mozzarella, przygotowanie masełka czosnkowego z pietruszką oraz podzielenie ciasta na dwadzieścia dwie części.

2. Ser mozzarellę kroję w kostkę i odstawiam na bok.
3. Do naczynia przekładam masło, obrany czosnek oraz same liście pietruszki i blenduję 3 minutki do rozdrobnienia, następnie przekładam do rondelka i podgrzewam.
4. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oprószony mąką, i dzielę ciasto na 22 porcji. Najlepiej zrobić wałek podłużny, lepiej równo pokroić.

III

Świąteczny Chlebek
Układanie sera mozzarelli i zwijanie ciasta w kulki.

5. Każdy kawałek ciasta spłaszczam na środku układam po jednej kostce sera, zlepiam i formuję kulki.

IV

Świąteczny Chlebek
Układanie kuleczek tworząc kształt choinki i smarujemy jajkiem roztrzepanym.

6. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc trójkąty, kształt choinki. Zaczynam od sześciu kulek na dole.
7. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

V

Świąteczny Chlebek
dekorowanie chleba

8. Przed podaniem polewam ziołowym masełkiem i dekoruję pomidorkami.
9. Gotowe.
10. Smacznego.