marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Piernik z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Część składników roztopić w rondlu,mieszając.Wystudzić masę. Dodać kolejne składniki.Wyrobić.Piec

Piernik z ajerkoniakiem

Składniki:

Piernik z ajerkoniakiem

 

  • 30 dag.margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka ajerkoniaku,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 180 g.mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  • przyprawa do piernika,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania

Sposób przygotowania:

Piernik z ajerkoniakiem
Margarynę roztopić z cukrem w rondlu na małym ogniu i mieszając wlać ajerkoniak. Odstawić na bok naczynie, aby masa wystygła, po czym dodać mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą, przyprawę do piernika, jajka, mleko i szczyptę soli. Wyrabiać, a masę wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec z 45 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i podawać pokrojone ciasto na paterze.