Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Piernik z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Propozycja szybkiego piernika w kilka chwil. Piernik jest też pysznym wykorzystaniem białek pozostałych z innych wypieków.

Piernik z białek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z białek

 

  • 6 białek jaj
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100g roztopionej margaryny
  • 1,5 szkl mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Piernik z białek
Białka wymieszać łyżką z miodem i cukrem. W innej misce przesiać mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenie , sodę oraz sól. Suche składniki przesypać do białek i wymieszać do połączenia składników, wlać ostudzoną margarynę. Do ciasta pod koniec dodajemy bakalie i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40-50 minut.
Piernik z białek
Białka wymieszać łyżką z miodem i cukrem.
Piernik z białek
W innej misce przesiać mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenie , sodę oraz sól
Piernik z białek
Suche składniki przesypać do białek i wymieszać do połączenia składników, wlać ostudzoną margarynę. Do ciasta pod koniec dodajemy bakalie i mieszamy.
Piernik z białek
. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnieb