agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Piernik z masą w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny piernik z masą na każdą okazję.

Piernik z masą w czekoladzie

Składniki:

Piernik z masą w czekoladzie

 

  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • wiórki kokosowe 1/2 szklanki
  • polewa czekoladowa 1 sztuka
  • masa śmietankowa- gotowa 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Piernik z masą w czekoladzie
Przygotować niezbędne składniki na piernik. Do wysokiego naczynia przesiać mąkę, wsypać kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i wszystkie sypkie składniki razem wymieszać. W małym rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, jajka wcześniej sparzone i dodać odrobinę mąki, całość zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko i resztę mąki i zmiksować całość. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozprowadzić ciasto na blasze i wstawić do pieczenia do temperatury na około 180 -200 stopni C i piec około 50-55 minut. Wyjąć ciasto, przeciąć na dwie równe połowy. Wykonać masę śmietankową gotową według przepisu podanego na opakowaniu i wyłożyć masę na jeden biszkopt, przykryć drugim płatem. Rozpuścić polewę czekoladową i rozprowadzić ją na wierzchu piernika, posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Schłodzić przed podaniem.