Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Piernik z dynią i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Ciasto do przygotowania w kilka chwil. Polecam gorąco!!!

Piernik z dynią i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z dynią i bakaliami

 

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka startego miąższu w dyni
  • 150 ml oleju
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżki przyprawy korzennej
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Piernik z dynią i bakaliami
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlej olej. Nadal ubijając stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. Do ciasta dodaj miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 10cm x25 cm. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. 
Piernik z dynią i bakaliami
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlej olej.
Piernik z dynią i bakaliami
Nadal ubijając stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną.
Piernik z dynią i bakaliami
Do ciasta dodaj miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj.
Piernik z dynią i bakaliami
Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 10cm x25 cm. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.