szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

piernik z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny piernik z dynią i migdałami

piernik z dynią

Składniki:

piernik z dynią

 

  • 300 gram miąższu z dyni
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml czerwonego , wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek obranych migdałów
  • 1, 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyzki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • polewa czekoladowa
  • kilka migdałów
  • tłuszcz
  • mąka do formy

Sposób przygotowania:

piernik z dynią
Dynię pokroić w dość cienką kostkę, dodac cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać wino wraz z olejem oraz posiekane migdały. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia oraz kako i przyprawa do piernika, wszystlo razem dodać do pozostałych składników i wymieszać. Blaszkę do pieczenia nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać na nią masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Polewę przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i polać nią ostudzone ciasto. udekorować migdałami.