zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Piernik dyniowyz bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny piernik z dynią i bakaliami

Piernik dyniowyz bakaliami

Składniki:

Piernik dyniowyz bakaliami

 

  • 25 dkg dyni (obranej)
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • bakalie: rodzynki, orzechy

Sposób przygotowania:

Piernik dyniowyz bakaliami
Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę i proszek do pieczenia oraz sodę i sól. Wymieszać z bakaliami. Roztopić masło. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić, stopniowo wlawając masło. Wymieszać z suchymi składnikami. Wsypać dynię i wymieszać. Piec na natłuszczonej blaszce (30x10 cm) przez około 40 minut (temp. 180 stopni).