jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Piernik dyniowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Spróbujcie upiec piernika z dynią. Dynia rozpada się w czasie pieczenia i sprawia,że piernik nie jest suchy.

Piernik dyniowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik dyniowy.

 

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru złotego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka startego miąższu dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 1 szklanka prażonych pestek dyni
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa: czekolada biała i deserowa do dekoracji
  • 1 łyżka soku mandarynki
  • 1 łyżka rumu

 

Sposób przygotowania:

Piernik dyniowy.
Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy miąższ dyni - mieszamy. Przesiewamy do miski suche składniki, mieszamy. Dodajemy je do masy jajecznej partiami na zmianę z olejem. Na końcu dodajemy żurawinę i połowę pestek z dyni. Pieczemy ciasto około 45 minut w temp. 180 stopni w zależności od rodzaju formy. Rozpuszczamy czekolady w oddzielnych miseczkach. Do ciemnej dodajemy rum, do białej sok z mandarynki. Po ostudzeniu ciasta dekorujemy je polewami i pozostałymi prażonymi pestkami z dyni.
Piernik dyniowy.
imbirem
Piernik dyniowy.
żurawiną i sporą ilością pestek dyni.
Piernik dyniowy.
Na końcu dodajemy żurawinę i połowę pestek z dyni.
Piernik dyniowy.
Pieczemy ciasto około 45 minut w temp. 180 stopni w zależności od rodzaju formy.