polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Piernik przełożony dżemem z owoców

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik przełożony dżemem z owoców leśnych

Piernik przełożony dżemem z owoców

Składniki:

Piernik przełożony dżemem z owoców

 

  • pół kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1,5 opakowania przyprawy korzennej do piernika
  • 13 dag cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • polewa czekoladowa
  • dżem z niskosłodzony z owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Piernik przełożony dżemem z owoców
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć margarynę, następnie nie przerywając ucierania dodawać pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i dodać ją pod koniec ucierania. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temp. 160 st. C przez 60 minut. Przełożyć dżemem. Oblać polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.