Sposób przygotowania:
Piernik przekładany dżemem
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy miód, mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz śmietanę, całość miksujemy. Pod koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek, dokładnie mieszamy, aby składniki ciasta połączyły się ze sobą. Tak przygotowane ciasto wykładamy do podłużnej blaszki keksówki. Pieczemy około godziny w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik przekrawamy na pół, smarujemy marmoladą, składamy. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Posypujemy dekoracyjnie wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Osobiście polecam użycie polewy przygotowanej wg własnego sprawdzonego przepisu. Ja, z braku czasu użyłam gotowej, ale podczas krojenia bardzo pęka.